FILMER FOR BARN PÅ FILMOTEKET

av Kristoffer Tangård
23.02.22
Nå kan du se opptil 5 filmer på filmoteket.no hver måned! Det som kanskje ikke er like kjent er at Filmoteket har flere som er laget spesielt for barn! Hvilken bedre aktivitet i vinterferien enn å utforske alt det morsomme og spennende som finnes her?

Norske barnebøker er blitt filmatisert mye, og på Filmoteket kan du se hele seks Karsten og Petra-filmer (https://filmoteket.no/films?genre=5&sort=oldest&q=karsten%20og%20petra), den aller nyeste i Knerten-serien (https://filmoteket.no/film/190892), og tegnefilmversjonen av Thorbjørn Egners Dyrene i Hakkebakkeskogen (https://filmoteket.no/film/183072).  

Svensk barnelitteratur er også representert godt på Filmoteket – spesielt de gamle, men evigunge versjonene av Astrid Lindgrens historier om Pippi Langstrømpe, Emil i Lönneberga og flere. Har du lest bøkene om monsteragent Nelly Rapp (en av disse har nettopp blitt omtalt av barnebibliotekar Marthe: Boktips til vinterferien | Mossebibliotekene) kan du bare gi deg over av glede – for en svensk «live action»-film (https://filmoteket.no/film/191651) er laget. Vær forberedt på at den kan være litt skummel! 

Er du ute etter en klassisk historie som er adaptert flere ganger kan det være verdt å sjekke ut den aller nyeste versjonen av The secret garden (https://filmoteket.no/film/190833). Denne er produsert av David Heyman som også stod bak de åtte Harry Potter-filmene, og i tillegg til å ha en fin historie i bunnen er selve den hemmelige hagen visuelt gjenskapt på en overdådig og fantasifull måte. En annen ganske ny versjon av en klassisk fortelling er Lassie come home (https://filmoteket.no/film/192996), mens de to Paddington-filmene (https://filmoteket.no/films?q=paddington&t=site) har fått mye ros av kritikerne – den første for å lose den tradisjonelle serien velberget inn i det 21. århundre, og den andre for å være om mulig enda bedre enn den første! 

Dette er bare toppen av isberget. For flere tips, se også Filmotekets egen presentasjon av sine barnefilmer: https://filmoteket.no/news/19. Og til slutt: ikke tillat deg selv å gå glipp av den sjarmerende franske tegnefilmen En katt i Paris (https://filmoteket.no/film/165618).