Mossebibliotekene gir deg nå muligheten til å se film rett på datamaskinen! Med sitt brede utvalg – som stadig vokser – er Filmoteket et tidsbesparende og moderne alternativ til deg som ikke alltid føler for å ta turen til ditt lokale bibliotek for å saumfare hyllene etter en ny DVD å sette i spilleren.

Opprett en egen lånerkonto, bla og søk i filmbasen, og – ikke minst – se film, ved å følge instruksjonene på Filmotekets hjemmeside https://filmoteket.no/Register). Per nå kan du som er registrert med nasjonalt lånekort i Mossebibliotekene låne opptil 4 filmer i måneden.

Nøl ikke med å spørre oss dersom du har problemer med å lage en konto!

Mossebibliotekenes filmbibliotekar Kristoffer ser tjenesten nærmere i sømmene:

Biblioteket har lenge tilbudt strømmetjenesten FilmBIB (https://www.filmbib.no/), som fokuserer på norske kort -og dokumentarfilmer. Filmoteket er på sin side en arena for den lange spillefilmen, dvs. den typen film som i hovedsak settes opp på kino. Jeg har merket meg at det er en hovedvekt på filmer i «midtsjiktet», dvs. et sted mellom den modernistiske kunstfilmen og den kommersielle popcornfilmen, og det er ikke en synlig overvekt av USA-dominans, men mye europeisk – gjerne britisk. Noen av de mer kjente og respekterte eksemplene her er de opptil flere ferske Oscar-vinnerne for Beste film: «Million dollar baby» (USA 2004), «Slumdog millionaire» (Storbritannia 2008), «The king’s speech» (Storbritannia/Australia/USA 2010) og «12 years a slave» (USA/Storbritannia 2013).

Filmoteket har også en del gullkorn fra eldre tider – noen av dem vaskeekte klassikere (det er ikke alle gamle filmer som har tålt tidens tann og derav fortjener denne hedersbetegnelsen), slik som den kritikerhyllede «Tre farger»-trilogien til Krzystof Kieslowski; den hjertevarme «Cinema Paradiso» fra 1988; og hele seks av filmene til Charles Chaplin – mest kjent som stumfilmkomiker, men også regissør og skuespiller i det nydelige kunstnerdramaet «Limelight», som er inkludert sammen med tungvektere som «The gold rush» og «Modern times». Det er endog en dose rendyrket action, f.eks. den eneste filmen regissert av kung fu-ikonet Bruce Lee – «Way of the dragon». Noen få barnefilmer, dokumentarer, og norske produksjoner er også inkludert, men i all hovedsak består Filmoteket av nyere utenlandsk fiksjonsfilm for voksne.

Jeg anbefaler selvsagt at du som låner utforsker utvalget på egen hånd – eller at du spør oss i biblioteket om tips!