FILMBIB # 11: Det finnes noen som er mindre enn Anna (1991)

av Kristoffer Tangård
23.08.21
En jentunge står langs veien og prøver å haike med tilfeldig forbipasserende, med varierende hell – noen er avvisende, andre fjerne. Til slutt får hun sitte på med en sjåfør av fiskemat, som til en heldig motsetning er både imøtekommende og vennlig. Imidlertid har hun en skjult agenda – en som handler om helt andre ting enn å komme seg hjem. En utvalgt sjåfør må, basert på Annas nyvunne tillit, nemlig ta stilling til hva man kan kalle en «nobel oppgave».

Regissør Torun Lian – kjent for manus til ungdomsdramaer som «Frida: med hjertet i hånden» og «Bare skyer beveger stjernene» - har hyret en heltinne i knapt nok barneskolealder til denne kortfilmen, skjønt tittelen indikerer at det «finnes noen som er [enda] mindre». Av risiko for å røpe for mye av handlingen kan det nevnes at denne «noen» har med Anna sin hemmelighet å gjøre – avsløringen av hvilken Lian gjør klokt i å spare til nesten helt på slutten, slik at det får en overraskende effekt på seeren. Det vil si at vi hovedsakelig kan vie spilletiden til å fokusere på Annas møter og kommunikasjonen med fremmede voksne, samt den sporadiske progresjonen bortetter veien.

Bildene av landeveien, satt til gitar -og munnspillkomposisjonene til Knut Reiersrud, gjør at tankene vender til Wim Wenders’ 1970-tallseposer om omreisende hverdagsfilosofer – slik som klassikerne «Alice in der städten» og «Im Lauf der Zeit». Dette gir filmen også en poetisk og romslig stemning, foruten at den er tidvis ganske morsom: lille Anna er både spørrende og småfreidig, mens den første damen som lar henne sitte på ofte responderer med kun de mest nødvendige av såkalte høflighetsfraser. I de voksne rollene er det et solid galleri bestående av bl.a. ringrevene Frøydis Armand og Ingar Helge Gimle.

Dette er et fint lite drama med et budskap som ikke overtydeliggjøres. Denne og mange andre norske kort -og dokumentarfilmer kan du se ved å logge deg på med lånernummer og PIN-kode på https://www.filmbib.no/.