Nettguiden

Denne nettguiden vil vise et utvalg av de beste verktøyene vi kan bruke for å finne forskjellige typer dokumenter, informasjon og medier på internett. Ta gjerne kontakt dersom du har kommentarer, forslag eller oppdager noe feil. Nettet endrer seg fort!

Effektiv søking i Google
Google er den mest treffsikre og beste søkemotoren for norske brukere og førstevalget i de fleste tilfeller. Her får du vite hvordan du kan utnytte alle søkefinessene som gir deg de mest relevante treffene. Dette er grunnleggende kunnskap for enhver som vil bli god til å søke på nettet.

Andre søkemotorer gir andre treff enn Google og dermed andre innfallsvinkler. Du får også tips om spesielle søkeverktøy som er nyttige.

Vitenskapelige dokumenter og tidsskriftartikler kan komme langt ned på trefflisten til Google. Open access dokumenter kan være vanskelig å skille fra dokumenter du må betale for. Du må derfor lære deg viktige begreper og kjenne nødvendige søkeverktøy. Nyttig for alle studenter, elever i videregående skole og andre på jakt etter akademisk innhold!

Wikipedia og wikier  Verdens største leksikon og en fantastisk kilde til kunnskap. Få tips til å vurdere innholdet mm.

Finn faktainformasjon – referanse og oppslagsverk Her er det samlet en del gode nettsider.

Lyd, film og bilde Alternative steder å lete etter andre typer medier.

Aviser, nyheter og nyhetssøk Søk opp nyhetsstoff, les aviser og søk i aviser. Avslør falske nyheter. Bli kjent med RSS.

Søk i og etter bøker og annet materiale. Finn sitater i bøker, digitaliserte bøker, og all verdens bokproduksjon mm.

Den usynlige veven og databaser Den «usynlige» veven er beregnet til å være langt større enn den synlige. Her ligger mye verdifullt av ofte høy faglig kvalitet.

Sosiale medier Det går an å bruke vanlige søkemotorer, men av og til vil det lønne seg å benytte spesielle søkeverktøy som kan hjelpe deg å få oversikt, eller analysere bruken av sosiale medier. Søk etter personer.

Analyser emnet du søker Det viktigste i søk er hvilke søkeord du bruker. Her får du flere tips!

Kildebruk og nettvett Mer om litteratursøk og evaluering av kilder.

 

Del med venner og kjente!
    Translate »