Anbefaling: Ventetiden av Keum Suk Gendry-Kim

av Håkon Skurtveit
26.07.23
Det gis ut utrolig mange gode tegneserieromaner, eller grafiske romaner, for tida, og «Ventetiden» av koreanske Keum Suk Gendry-Kim er intet unntak.

Boka kretser rundt et felles traume i nyere, sør- og nordkoreansk historie, nemlig hvordan familier på brutalt vis ble skilt fra hverandre under koreakrigen (1950-53).

Vi møter forfatteren Jina som forteller moren Gwijas historie. Ved krigens utbrudd legger hun ut på en flukt sørover sammen med mannen og deres to små barn, men i en kaotisk situasjon kommer de bort fra hverandre og mannen og eldstesønnen blir etter all sannsynlighet igjen i nord mens Gwija og datteren kommer seg til Sør-Korea. Grensen mellom nord og sør stenges – og forblir stengt. I bokens nåtid, 68 år senere, er Gwija fortsatt preget av sorg og savn, men også av håp om å få et livstegn og kanskje se sønnen sin igjen før hun dør. Jina har sine egne problemer, men støtter moren så godt hun kan og bestemmer seg for å, i det minste, dokumentere morens fortelling før det er for sent.

Boka er tegnet i en minimalistisk, sort-hvit strek og er en veldig fin skildring av et mor-datter-forhold i tillegg til å vise en av mange lignende skjebner på begge sider av grensa mellom nord og sør. Fortellingen er basert på intervjuer forfatteren Gendry-Kim har gjort med gjenlevende etter koreakrigen og anbefales på det varmeste.

Relaterte materialer