Cilla og Rolf Børjlind - Den forbløffende fortellingen om Georg von Ingenting

av Anne Mette Hansen
20.09.23
Anne Mette har lest ekteparet Børjlind siste roman

Cilla og Rolf Børjlind forbinder de fleste med krimbøker og etterforskeren Beck. Men nå har paret skrevet en helt annet type bok, nemlig fortellingen om innbyggerne i den lille byen Skyggesiden og Georg von Ingenting. Boken er morsom, og har et rikholdig persongalleri.  

Skyggesiden ser bare et lite glimt av sola hvert 5 år, på grunn av fjellmassivene som omkranser bygda. Handlingen er lagt til året 1960, som tilfeldigvis er akkurat det året hvor solen viser seg. En slik anledning lar ikke bygdefolket gå fra seg, og det blir en gedigen fest.  

Men vi må tilbake til begynnelsen, og det underlig som skjer. Svarte Märtha er som vanlig på vei til stranden for og samle tang på kassemopeden sin. På stranden oppdager hun en ung mann, som har begravd seg ned i sanden, mens han venter på tidevannet. Forsiktig går Märtha bort til ham og forklarer at det dessverre så kommer ikke tidevann til denne stranden. Mannen heter Georg og har med seg en skoeske, som han tviholder på. Han er dypt ulykkelig, og Märtha tar ham med seg tilbake til byen. De stopper på byens eneste spisested, Spettan, slik at Georg kan få varmet seg. Der sitter den faste, litt tørste gjengen bestående av Inkaen, Gustaf, Picasso og Marte.  

Georg blir etter hvert bygda yndling, men han har en hemmelighet som sitter langt inne. Men det er ikke bare Georg som har hemmeligheter. Etter hvert avdekkes både sjalusi, kjærlighet og fornærmelser. Tror nok flere enn meg vil kose seg med folkene på Skyggesiden, måken John og Georg Von ingenting.