Julie Otsuka: Svømmerne - anmeldelse

av Anne Mette Hansen
14.09.23
Anne Mette anmelder Julie Otsukas siste roman.

Julie Otsuka 

Svømmerne - 2023 

Julie Otsuka er født i 1962, og er oppvokst i California med japanske foreldre. Svømmerne er hennes andre roman oversatt til norsk. Buddha på loftet kom på norsk i 2014, og er en meget prisbelønt roman om brevbruder som dro fra Japan til USA, for og gifte seg med japanske menn som var bosatt i USA.  

Første del av boka handler rett og slett om svømming, og alle de som av en eller annen grunn kommer til dette offentlige bassenget for å svømme. Noen er raske, noe medium og noen seine. Hvert tempo har sin bane. Hver dag kommer de. De deler et fellesskap, de svømmer. Men harmonien tar slutt en dag, fordi det oppstår en sprekk bassenget. Sprekken skaper en uro blant noen, men ikke hos alle. Men sprekken utvider seg, og bassenget stenger.  

En av dem som svømte hver dag, var Alice. Alice er en pensjonert labratoireteknikker med demens i et tidlig stadium. Den siste dagen roper noen “Alice tiden er ute”, hun svømmer en lengde til, går opp av bassenget, kler på seg og går ut.  

Den andre delen av boka handler om Alice. Først alt hun husker, men etter hvert mer og mer alt hun ikke husker. Hun ender etter hvert på “Belavista” et privat minnehjem.   

Nydelig, og rørende bok, på godt og vondt. Forfatteren bruker “Du” og “Vi” på en måte som skaper en spesiell effekt i boka. Når hun snakker om de som svømmer omtales de i Vi-form, og i siste del av boka omtales Institusjonen i Vi-form og beboerne som “Du”. “Du” på slutten er datteren til Alice, som angrer på at hun ikke brukte mer tid sammen med moren. Til sist er det bare datteren og faren som samme rydder opp etter Alice.