Kongen av Lofoten - en anmeldelse

av Anne Mette Hansen
05.12.23
Anne Mette anmelder Kongen av Lofoten - av Lars Lenth

Her kommer bok fem av Lars Lenth, om den konfliktskye og pilleknaskende advokaten, Leo Vangen fra Bærum, og tidligere torpedo Rino Gulliksen.

I denne samfunnssatiriske romanen er det spermhvaler og hvalfangst som er tema. Lenth har tidligere skrevet om ulvejakt, lakseoppdrett og vindmøller, og nå altså hvalfangst.

Det er gått tre år siden Leo Vangen forelsket seg i Anita Fostervold, en vindmøllepark arving fra Stadt. Hun har flyttet til Lofoten med deres felles datter, og Leo må dermed dra til Lofoten for å treffe sin fire års gamle datter. Men han har også andre kjente der. Rino Gulliksen har flyttet til Lofoten. Han lever rolige dager. Fikse kveite og svømmer med hvaler. Han elsker hvaler, og hater hvalfangere.

Og han er ikke alene. Det er flere som hater hvalfangere og særlig Frank Guttormsen, albino og selverklært konge av Lofoten. Han gjør hva som helst for penger. Han driver ulovlig hvalfangst, hvalsafari, sherpautleie, salg av spekkhoggere og smugling av hvalkjøtt. Han er også med på nedslakting av hvaler med håndholdt harpun og salg av levende hvalunger. Alle vil ta Frank Guttormsen, og noen går veldig langt for å få has på ham. Først forsvinner en ansatt, så blir en drept og så forsvinner Frank Guttormsen. Datteren hans politibetjent Tuva Oterhals hater også faren sin, men nå må hun også løse denne saken. Tuva er Franks datter for første ekteskap.

En ny og morsom, men også spennende og alvorlig roman fra Lars Lenth. Boka har som vanlig et fantastisk persongalleri, og forfatteren er meget kreativ i valg av navn. Clint Berry Guttormsen for eksempel, hvem er egentlig han? Det er det flere som lurer på. Les og få svar.

Relaterte materialer