Bilde av bokhylle med bøker

Krim uten for mye blod og gørr!

av Tonje Gjems Vangberg
08.05.23
Ikke alle liker å lese om parteringsmord, torturering og kidnappede barn. Heldigvis finnes det alternativer. Her er en liste over seks krimserier av den mildere sorten:

Hans Olav Lahlum: Serien om K2.

Førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen ved Oslo Politikammer løser sine krimsaker med hjelp av den unge, rullestolbundne Patricia. Takket være hennes sylskarpe hjerne blir sakene løst gang på gang. Kristiansen holder dette samarbeidet hemmelig og får noe ufortjent all heder og ære.
Handlingen foregår mellom 1968-1973 og tidskoloritten er upåklagelig. Plottene er gnistrende håndverk av Lahlum.

Gert Nygårdshaug: Serien om Fredric Drum.

En burlesk serie om amatørdetektiven, hobbyarkeologen og gourmetkokken Fredric Drum, som stadig roter seg opp i underlige mysterier samtidig som han driver gourmetrestauranten «Kasserollen» på beste Oslo vest.
En av de beste bøkene i serien er «Cassandras finger» der en venn av Drum en morgen våkner opp med en flere tonn tung statue fra Nasjonalgalleriet i stua.
Drum tar saken, og i en av de mer absurde scenene blir han innestengt i en kjeller og klarer å ta seg opp gjennom jorden og rett inn i et punkerkollektiv på østkanten.

Agatha Christie: Serien om Miss Marple.

Miss Marple er den legendariske hovedpersonen i tolv av Agatha Christies krimromaner.
Den gamle damen er amatørdetektiv på den engelske landsbygda og klarer ofte å løse mysterier bedre enn det stedlige politikorpset.

Tarquin Hall: Serien om Vish Puri.
Serien omhandler den pompøse og matglade detektiven Vish Puri, Indias svar på Hercule Poirot. Sammen med medhjelperne Nattkrem, Håndbrekk, Lysrør og sekretæren Elizabeth Rani løser han mysterier i et fargerikt og eksotisk New Dehli.

Jon Michelet: Serien om Vilhelm Thygesen.
Dette er serien om den forhenværende politimannen Vilhelm Thygesen, norsk krims største antihelt. Ingen topper Michelet når det gjelder fargerike miljøskildringer og ikke minst fargerikt språk.

Ruth Rendell: Serien om inspektør Wexford.

Bøkene om den sindige og humoristiske politiinspektør Wexford i den fiktive byen Kingsmarkham er kanskje ikke så godt kjent i Norge, men burde være det.
Rendell er en mester i menneskeskildringer og språket hennes er bedre enn noe annet jeg har lest i hele mitt krimlesende liv.

Relaterte materialer