Pappaen og havet

av Anne Mette Hansen
04.06.21
Skrevet av Tove Jansson, finsk forfatter, kunstner og tegneserietegner. Tove Jansson er mest kjent for sine bøker om Mummitrollet.

De fleste av bøkene om Mummitrollet tar utgangspunkt i Tove Janssons sommerminner fra barndommen. Personer og mennesketypene er kalkulert i mummiverdens forskjellige figurer.

Bøkene kan tilsynelatende virke enkle, men de er så fantastisk klokt formulert. Bøkene er vakre og humoristiske. “Pappaen og havet” er en av bøkene som forfatteren selv mener er skrevet for voksne.

Boken har en viktig tematikk og er like viktig i dag, som da den ble skrevet i 1965. Hvordan får man er familie til å overleve? Denne boken er en nyutgivelse i forbindelse med Mummitrollets 75 års jubileum.

Vi vet at det er mummitrollet, Mummimamma og Mummipappa som boka handler om, men i denne boken omtales de kun som pappa, mamma og trollet. Familien har et lite sammenbrudd. Pappa har fått nok, og vil reise fra Mummidalen. Han føler seg unyttig og overflødig. Han tar dem med ut på havet til et fyrtårn. Nå skal han vise at han kan ta vare på familien. Mamma savner Mummidalen og blomstene sine, men prøver så godt hun kan og holde familien samlet.

Her snakker vi identitskriser og kjønnsroller. Mummitrollet på sin side, har kommet i en slags pubertet. Andre anbefalinger for voksen av Tove Jansson: Sommerboken; nydelig og klok bok om en gammel kvinne, farmor og barnebarnet Sophia, som tilbringer sommeren sammen. I tillegg anbefaler jeg også boken “Sent i november” som er en oppfølger til “Pappaen og havet”.

Relaterte materialer