Barselboktips fra barselforfatteren – Deichmans litteraturblogg

Elen Betanzo delte for noen uker siden sine boktips til deg som er i svangerskapspermisjon; korte, snertne bøker som det går fint å lese i puljer mellom grining og trilling og mating. Nå snur vi litt på det og ser på boktips om fødsel og barsel fra en som har skrevet om temaet selv, nemlig Kristin Storrusten.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Bjørn Wad / Bokomslag: Tiden, Forlaget Fredag, Gyldendal

Kristin Storrusten har opplevd noe så sjelden som å ha stor salgssuksess med en diktsamling. Boka er attpåtil hennes første. Barsel, som kom tidlig i høst, er rett og slett en bok om å få barn, dedikert til de seksti tusen i landet som hvert år får barn, som forlaget så herlig skriver.

Diktene er mørke, såre, komiske, sjarmerende og gjenkjennelige i en perfekt blanding:

Fri!

En kombinasjon av tre ulike barnevakter
og rundt regnet tjue tekstmeldinger
men jeg har

fri!

Et par timer!

Noen sa at barnefri var et grusomt ord
som om barna er noe du skal ha fri fra

Og jeg bare
vått. de. føkk.
Hvem er disse menneskene?
De kan ikke ha hatt en baby
og en treåring med omgangssyke
og en livsledsager de en gang lovet å elske og ære
som nå er på jobbreise

Vi i Litteraturblogg-redaksjonen har selvfølgelig fulgt med på sensasjonen og trodde nærmest at Barsel måtte være den første i sitt slag, nemlig en skjønnlitterær bok som kun handler om det å få barn. Men her tok vi feil; andre forfattere har selvfølgelig skrevet om temaet tidligere.

Så vi har bedt eksperten om tips! Her er en liste fra Kristin Storrusten med anbefalinger til deg som vil lese mer om barsel, fødsel eller småbarnslivet:

Hver dag starter det forfra av Line Kjeldsen Jensen
Line Kjeldsen Jensen er dansk illustratør. Denne morsomme boka, «en slags graphic novel», ble til da Jensen var i barselspermisjon med sitt tredje barn mens mannen hennes, som er musiker, var borte tre-fem dager i uka. Her er litt av forfatterens egen beskrivelse av boka: «børnene, lortefoden, identitetskrisen, misundelsen på manden, der fortsatte livet, som om intet var hændt, kedsomheden, ømheden og den spirende fornemmelse af, at blive til noget andet og mere, at finde sig selv gennem en blyant.»

Senteret av Victoria Durnak
Anbefales også av Litteraturbloggen!
Den mest sjarmerende romanen om fødselsdepresjon du kan forestille deg. Ellers handler boka mest om å gå rundt på et kjøpesenter i Skien, men det er svært underholdende likevel.

Verdens viktigste begivenhet av Viktoria Lindberg
En roman som ble mye omtalt da den kom ut i 2014. Av forlaget beskrives den slik: «En håndfull unge kvinner og kjærestene deres. De små, sovende barna. De splitter nye barnevognene. Livene som må leves.» Det handler om å ville, men ikke alltid få det til.

Jeg satte mitt håp til verden av Cathrine Grøndahl
Grøndahls bok fra 2009 er en av Storrustens personlige favoritter. Boka er, i likhet med hennes egen, en diktsamling om å bli mor. Her er en nydelig liten smakebit:

Den natta sov jeg ikke
Den første natta
med et nyfødt barn eller en ny kjæreste
var alle sanser våkne
Jeg hadde kjent sparkene under hjertet,
og nå åpnet det seg
Det var deg
En ny kjæreste, kvelden er sen
og to skal lære å være en,
Et nyfødt barn, helt i ro
og en skal lære å være to
Jeg lå inntil deg under nattlampen
og fulgte pusten din
inn i morgentimene
mens du sov
og kjærligheten våknet

Å føde et barn av Kristina Sandberg
«Den likte jeg veldig godt, fordi den beskriver det klaustrofobiske så bra,» forteller Storrusten om denne romanen. Sandberg er svensk og boka er oversatt til norsk av Ellen Karine Berg. Det er vel å merke den svenske tittelen, Att föda ett barn, Storrusten oppgir, så den kan også trygt anbefales å leses på originalspråket.

Min kamp av Karl Ove Knausgård
Mange har kanskje allerede lest Knausgård, men kanskje ikke alle vet at det i Min kamp 2 handler mye om småbarnstilværelsen? «Jeg liker faktisk også Min kamp-bøkene til Knausgård og synes de kan nevnes – det er ganske mange referanser og tanker som er aktuelt uansett kjønn,»  forteller Storrusten.

*

Les Elen Betanzos permisjons-boktips her. 

NRK har også mange gode tips om barsellitteratur her.

Les Litteraturbloggens anmeldelse av Victoria Durnaks Senteret her.

Del med venner og kjente!
    Translate »